KÖNYVEK I UTAZÁS I INSPIRÁCIÓ

Tomor Anita

Tomor Anita

7+1 top látnivaló Barcelonában

2018. július 13. - Tomor Anita

Barcelonáról először mindenkinek a napfény, a tengerpart, a Sagrada Família, a buli és a szórakozás jut eszébe. A katalánok fővárosa valóban a világ egyik legizgalmasabb és legsokszínűbb helye. Nincs olyan ember, aki ne találná meg benne a szépet, az izgalmat és a kedvérevalót. Sokan a világon álmodoznak arról, hogy egyszer eljussanak ide. A város történelme régmúlt időkig nyúlik vissza, a Földközi-tenger egyik legforgalmasabb kikötővárosaként mindig is nagy szerepet töltött be Európa életében. Rengeteg látnivaló, műemlék, templom, park található itt, és teszi feledhetetlenné az itt tartózkodást. Összeszedtem nektek, hogy két nap, mire elég Barcelonában, avagy számomra mi volt a TOP 7+1 látnivaló a városban.

 

barcelona.jpg

 

  1. Sagrada Família

Bátran mondhatjuk, hogy nemcsak Európa, hanem a világ egyik legfurcsább kinézetű temploma a Sagrada Família, azaz a Temple Expiatori de la Sagrada Família. A katalán főváros méltán büszke rá, mert valóban egyedülálló és pompázatos. Megérkezve az ember először azt sem tudja merre kapja a fejét, mert minden négyzetméterében találni valami különlegeset, valami újszerűt. A római katolikus bazilika befejezetlen épülete úgy monumentális, ahogy van. Nincs olyan szeglete, amely előtt ne állnánk tátott szájjal, valósággal megbabonázva.

Az épület a modernista építész, Antoni Gaudí mesterműve. A tervek összetettsége miatt a templom rendkívül lassan épült, az építkezés ugyan már 1882-ben kezdődött, de még jelenleg is tart. A templom elkészültét 2026-ra tervezik, Gaudí halálának századik évfordulójára. Ha az épület egyszer elnyeri végleges formáját, akkor ez lesz a világ legnagyobb bazilikája.

Mielőtt útnak indulnánk a Sagrada Famíliához online érdemes előzetesen jegyet vásárolni jó pár nappal az érkezés előtt, különben nem lehet bejutni a templomba. Ez Európa egyik leglátogatottabb nevezetessége, rengeteg a turista, hatalmas a tömeg. Az online foglalásnál napra, sőt órára pontosan meg kell tudni mondani, mikor szeretnél belépni az épület kapuján.

Online jegyet foglalni itt lehet.

A templom alatti kripta is látogatható, a kriptához kívülről lehet bejutni. Itt van eltemetve maga Gaudi is.

 img_2368.jpg

Sagrada Família épülete kívülről nézve

 

img_2376.jpg

Sagrada Família belseje a fákat ábrázoló kőoszlopokkal, melyek valósággal beleolvadnak a mennyezetbe

 

img_2381.jpg

A gyönyörű színkavalkádban úszó festett üvegablakok

 

  1. Park Güell

 A Park Güell egy tizenhét hektáros területen elhelyezkedő nyilvános városi park a Garcia negyedben, ahol Gaudí egykori háza is megtalálható. A hely ma már az UNESCO Világörökség része. A kert Gaudí tervei alapján épült 1900 és 1914 között. A kert névadója egy Eusebi de Güell nevű üzletember, aki eredetileg egy parkos városrész kialakításával bízta meg Gaudít. A tervek azonban megváltoztak és 1926-ban nyilvános parkká alakították át a kertet.

A park nagy része szabadon és ingyenesen látogatható, de ha beljebb akarunk menni, érdemes a látogatásunk előtt online jegyet vásárolni, mert egyéb esetleg csak nehézkesen, több óra várakozási idő után lehet bejutni a fő látványossághoz, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra.

A park egy kész relaxációs övezet, tele sétautakkal, különleges épületekkel és növényekkel. A helyiek is előszeretettel látogatnak el ide nap mint nap.

 

img_2349vilagos.jpg

Gaudí háza a bejárattól nem messze

 

img_2350_vilagos.jpg

Sétaút a különleges formájú oszlopokkal

 

img_2356.jpg

Kert a különleges növényekkel

 

3. La Rambla

 A La Rambla a világ egyik legvonzóbb sugárútja és a város egyik leghíresebb nevezetessége. Aki Barcelonába látogat, szinte egészen biztosan tesz itt egy sétát. Ez a városrész szinte éjjel-nappal lüktet, tele van árusokkal, gyönyörű épületekkel, leágazó utcácskákkal, síkárotokkal, melyek megannyi portékát kínáló üzletnek adnak helyet. Nem mellesleg itt található az ismert La Boqueria piac is, ahová feltétlenül érdemes betérni.

A La Boqueria Barcelona leghíresebb piaca, olyannyira híres, hogy a Time magazin a világ öt legnevezetesebb piaca közé sorolta. A La Ramblán sétálgatva könnyűszerrel megtalálhatjuk és betérhetünk ide. Bőséges áruválasztéka mindenkit rabul ejt. Hentesáruk, tengeri élőlények (halak, rákok, kagylók), zöldségek, gyümölcsök, különleges fűszerek, csokoládék és finomabbnál finomabb édességek mind megtalálhatóak a kínálatban nem mellesleg kiváló minőségben.

A La Rambla felső végén fekszik a Plaça de Catalunya, innen indul tulajdonképpen a La Rambla 1,2 km hosszú korzója. A járókelőket folyamatosan muzsikusok, pantomimesek, tangótáncosok szórakoztatják. Önfeledten sétálgatva azonban érdemes vigyázni az értékeinkre, mert ezen a környéken kifejezetten sok a zsebtolvaj.

Fontos tudni, hogy ez a sugárút nincs elzárva a forgalomról a út két oldalán macskaköveken közlekednek hatalmasra nőtt platánfák mellett az autósok, míg középen sétálgatnak a járókelők az újságárusok és a művészek között. Rengeteg kávézó és étterem várja a vendégeket, ahol érdemes kipróbálni a különleges katalán ételeket.

 

img_2168.jpg

La Rambla

 

img_2174.jpg

Különlegesen szép épületek a La Ramblán

 

img_2210.jpg

La Boqueria piac bejárata

 

img_2195.jpg

A La Boqueria piac széles zöldség- és gyümölcsválasztéka

 

img_2196.jpg

Alma, narancs és lime választék

 

img_2208.jpg

 Előre elkészített gyömölcsfalatok

 

 4. A katedrális

 A Szent Eulália katedrális Barcelona Óvárosának és Gótikus negyedének egyik legfontosabb és legnevezetesebb látnivalója. Gótikus vonásai már messziről látszódnak, nem lehet észrevétlenül elmenni mellette.

A katedrális története régmúlt időkig nyúlik vissza, építését II. Jakab idején kezdték meg 1298-ban, de a főhomlokzata csak a huszadik században készült el. Nevét Szent Euláliától kapta, aki a legenda szerint a rómaiak által halt mártírhalált. Kriptája az oltár alatt található.

A katedrális ingyenesen látogatható.

img_2243.jpg

 A Szent Eulália-katedrális

 

5. Casa Battlo

Casa Battlo szintén Antoni Gaudí alkotása. A ház eredetileg Josef Battló textilbáró számára készült 1902 és 1906 között. A benne lévő lakások és a padlás egyaránt megtekinthetőek, de a tömeg miatt ennél a nevezetességnél is érdemes előre online jegyet váltani.

Este kivilágítva egészen egyedülálló látványt nyújt az épület.

 

img_2337.jpg

 

6. Arc de Triomf

 Az 1888-as világkiállítás egyik legfőbb látványossága az Arc de Triomf volt. A 30 m magas diadalívet a művészetek és a tudományok előtti tiszteletadás jegyében építették. Az Arc de Triomf a Park de la Ciutadella északi bejárataként szolgál.

img_2268_vilagos.jpg

 

7. Park de la Ciutadella

A Park de la Ciutadella a város egyik legkedveltebb parkja, ahol csónakázótó, gyönyörű kertek, múzeumok és állatkert várja az érdeklődőket. Teljesen ingyenesen látogatható, és reggel tíztől napnyugtáig nyitva van. A park egyik legszebb helye a káprázatos La Cascada, mely egy monumentális szökőkút.

 

img_2270_vilagos.jpg

La Cascada

 

img_2283_vilagos.jpg

La Cascada oldalirányból

 

img_2291_vilagos.jpg

Madártávlat

 

 8. Montserrat

Ha egy kicsit kirándulni támadna kedvünk, vagy épp szeretnénk egy picit eltávolodni a belváros forgatagától, érdemes ellátogatni Montserratba. Montserrat egy hegyet jelent, melyet az oldalába épített bencés kolostor tett híressé. A zarándokhelyet évente több millióan látogatják. Igen kedvelt a hely a hegymászók körében is.

Montserrat körülbelül 25-40 perces autóútra található Barcelonától. Hatalmas parkoló fogadja a látogatókat, ahonnan fogaskerekű vonatok viszik tovább az érkezőket. 

Ha nem vagyunk hegymászók, akkor a hegy csúcsára siklóval tudunk feljutni. A csúcson ma már elhagyatott kunyhók állnak, melyek egykor a külvilágtól elzártan élő szerzetesek otthonai voltak.

img_2365.jpg

 

Ha tetszett a cikk, ne felejts el követni a Facebookon és a YouTube csatornámon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomoranita.blog.hu/api/trackback/id/tr5314107765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BucketWorld · bucketworld.blog.hu 2018.07.16. 10:31:46

Ezek közül a legtöbb európai mércével is top látnivalók, nem egyszer nézhetősek. :)
süti beállítások módosítása