KÖNYVEK I UTAZÁS I INSPIRÁCIÓ

Tomor Anita

Tomor Anita

7 érdekesség a nemrég Budapesten járt Lukas Grahamről

2017. március 22. - Tomor Anita

Az utóbbi időben egyre gyakrabban játsszák a rádiók Lukas Graham slágereit. Hatalmas népszerűségnek örvend az együttes nemcsak a YouTube-on, hanem a koncertjein is. A legtöbb rajongó betéve tudja a 7 Years, a Mama Said, a Drunk In The Morning című számok szövegét, de ez nem csak a fanokra igaz, hanem nagyjából mindenkire, aki rádiót hallgat. Nem csak azért, mert nem ok nélkül vannak a slágerlisták tetején, hanem azért is, mert fülbemászó a dallamuk, mondanivalójuk van és tényleg jók, na. De ki is az a Lukas Graham? Mit lehet tudni róluk? Honnan jöttek, és miért lettek olyan sikeresek hirtelen a világon mindenütt?

 

koncert-20160613-3042-lg.jpg

 

Elhinnétek, ha azt mondanám, 2011-ben alakultak és öt év alatt a csúcsra jutottak? És ha azt mondanám, dánok és Koppenhágában kezdték egy hangárban? És ha azt, hogy Lukas Graham nem is egy szólóénekes, hanem egy egész együttest hívnak így? Azért valljuk be, hihetetlenül hangzik. Vagy mégsem?

 

  1. Az első és legfontosabb tudnivaló róluk: ők egy zenekar, pontosabban egy zenei társulat. A Lukas Graham név első hallomásra inkább azt sugallja, hogy egy szólóénekesről van szó, de nem így van. A zenekar neve mégcsak nem is a szólóénekesé, akit egyébként Lukas Forchhammernek hívnak, hanem egy kitalált fantázianév. A banda frontemberei: Mark Falgren (dobos), Magnus Larsson (basszus gitáros) és Kasper Daugaard (billentyűzet).

 

  1. A 7 Years című számuk 33 országban vezette a slágerlistákat.

 

 

  1. A frontember Lukas Frochhammer Koppenhágában, a Freedown Christiania nevű önjelölt autonóm városrészben nőtt fel. Gyakran nevezik gettónak is ezt a helyet, amelynek egyébként közel ezer állandó és sok ideiglenes lakosa van. Mára már egész turisztikai látványossággá nőtte ki magát. Christiania mindössze 84 hektárnyi területen fekszik a dán főváros Christianhavn kerületében. A dán hatóságok kommunaként kezelik ezt a városrészt, melynek egyébként külön törvényei vannak. Koppenhágában úgy tartják, ha valaki droghoz szeretne jutni, annak elég oda elbumliznia. Köztudott, hogy az ott élők között sok a szociális támogatást igénylő és a hajléktalan. Ezt leszámítva a város kulturális életének egy része is itt zajlik. Sok kézműves vállalkozás működik Christianiában: kovácsok, fafaragók, pékek, bazárok tevékenykednek, de akadnak galériák, kávézók, jazz- és bluesklubbok is.

 

61369-ozgur-kasaba-christiania-kapilarini-kapatti.jpg

 

christiania-copenhagen-cafe-620x413.jpg

 

  1. A ’Mama said’ című szám éppen a Christiania-ban eltöltött éveket idézi.

 

 

  1. Először házi készítésű videókat töltöttek fel a YouTube-ra, később, a 2012-ben debütált a Lukas Graham album, melyet a Copanhagen Records lemezkiadó adott ki. A Warner Bros nevű lemezkiadó 2015-ben felkarolta az együttest, azóta az egész világon felfigyeltek a tehetségükre.

 

lukas-graham-photo-credit-danny-clinch.jpg

 

  1. A 7 Years című szám az énekes nemrégiben (2012-ben) szívrohamban elhunyt édesapjáról szól. Nagyon közel álltak egymáshoz, ezt az énekes a koncertjein is mindig elmondja.

 

  1. A zenekar tagjai egészen gyerekkoruk óta ismerik egymást, egy iskolába jártak. Az énekes, Lukas Forchhammer, aki egyébként a dalszövegíró is, gyerekszínészként kezdte, szerepelt filmsorozatban és több animációs filmben is szinkronizált, pl. Toy Story 2., Toy Story 3., The Lion King.

 

A képek forrása: Google

A bejegyzés trackback címe:

https://tomoranita.blog.hu/api/trackback/id/tr1412361259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása