KÖNYVEK I UTAZÁS I INSPIRÁCIÓ

Tomor Anita

Tomor Anita

13 érdekesség az Empire State Buildingről

2017. február 24. - Tomor Anita

New Yorkban rengeteg látnivaló van. Megérkezve a városba, azt sem tudja az ember hirtelen, mit nézzen meg először, a Central Parkot, a Times Squire-t, a Wall Streetet, a Brooklyn Bridge-et? Ha van monumentális hely, ahonnan az egész város könnyűszerrel feltérképezhető, átlátható és megcsodálható, akkor az az Empire State Building Manhattan közepén. Kíváncsi voltam arra, hogy került oda. Ki tervezte? Hogyan épült fel? Igaz-e, hogy egykor ez volt a világ legmagasabb épülete? És egyáltalán, mit lehet tudni arról a felhőkarcolóról, melyet a 2001. szeptember 11-én történt World Trade Center elleni terrortámadások idején ugyanúgy kiürítettek, mint az ikertornyokat.

 

img_13003.jpg

 

Az Empire State Building jelenleg New York harmadik legmagasabb épülete. 102 emeletes, 443 méter magas és Manhattanben, az Ötödik sugárút és a 34. utca sarkán áll. Reggeltől estig kígyózó sorokban várakoznak az emberek az utcán (és az épületen belül is), hogy feljussanak a tetejére. Az egyik legfontosabb turistaközpont New Yorkban. Évente közel 3 millióan látogatják.

Az Empire State Building felépülése óta nemcsak New York egyik legnagyobb formátumú felhőkarcolója, hanem annak a jelképe is, hogy mi mindenre volt képes a 20. századi ember.

Íme, 13 érdekesség az épületről:

  1. Évente körülbelül százszor csap villám a toronyba

Az épület grandiózus magassága miatt az Empire State Buildinget gyakran megtalálják a villámok, amiért egyfajta természetes villámhárítónak is nevezik. Viharok idején éppen ezért biztonsági okokból lezárják az épület külső teraszait.

 

storm-empire-state-building-lightning-bolts.jpg

 

  1. Egykor ez volt a legmagasabb épület a világon

A világ legmagasabb épülete jelenleg a Burj Khalifa Dubaj tornya, mely 829,8 méter magas. Ehhez képest az Empire State Building 443 métere ma már nem tűnik akkor számnak. A jelentősége nem is ebben mérhető, hanem abban, hogy akkor, amikor épült, ez volt a világ legmagasabb épülete.

Az Empire State Building 1931-1971-ig volt a világ legmagasabb épülete. Előtte a Chrysler Building, majd 1971-től a World Trade Center ikertornyai viselték ezt a címet.

  1. New York legmagasabb felhőkarcolója cím

A világ fejlődésével és az újabb, egyre magasabb és magasabb felhőkarcolók építésével az Empire State Building jelentősége csökkent. Ma már csak a 3. legmagasabb épület New Yorkban.

 

img_7129_atm.jpg

 

  1. Mindössze 1 év és 45 nap alatt építették fel

1930. január 22-én kezdték meg az alapok kiásását, de csak két hónappal később kezdődhetett meg az építkezés. Innentől számítva 1 év és 45 nappal később, 1931. május elsején Hoover elnök adta át hivatalosan az épületet. A projekt teljes költsége a telek árával együtt 41 millió dollárba került, ami a tervezett 50 milliós költségbe bőven belefért. Ez az építési idő akkoriban egyébként rekordsebességnek számított, hetente négy szintet húztak fel, és volt, hogy 3400 ember dolgozott az építkezésen.

  1. Merész építőmunkások extrém szórakozásairól híresült el az építkezés

Az épület emelkedésével a munkások is egyre merészebbek lettek. Régi archív fotókon is jól látszik, milyen elképesztő merészségeket csináltak az építkezés alatt. Itt az egyik építőmunkás egy daruba kapaszkodva lóg, ki tudja hány méter magasan a levegőben. Mögötte jól látszik a Chrysler Building szintén monumentális épülete, mely eltörpülni látszik a többi felhőkarcolóval együtt mögötte.

 

empires.jpg

 

  1. Tízmillió téglát használtak az épület külső homlokzatához és kétszáznál is több acél- és betonoszlop támasztja

Úgy tervezték, hogy könnyen és gyorsan fel lehessen építeni. Mindent előre legyártottak, hogy a végén már csak össze kelljen illeszteni.

  1. 102 emelet magas

Az épületet nem lakóépületnek, hanem irodák kialakítására szánták. A 86. és a 102. emeleten kilátót alakítottak ki, hogy a turistákat is tudjanak az épületbe vonzani, és bárki megcsodálhassa a pazar kilátást.

 

img_7114_atm.jpg

 

  1. A 9/11-es terrortámadás idején ezt az épületet is kiürítették

 

a08_91103460.jpg

 

  1. Az 1929-es tőzsdekrach után Empty „üres” State Builingnek csúfolták

Az 1940-es évekig a legtöbb irodának nem akadt bérlője, ezért az Empty State Buildingnek (Üres Állami Épület) akasztották rá ezt a gúnynevet.

  1. 1945-ben bombázó repülő ütközött az épületnek a 78. emeltnél

1945. július 28-án egy eltévedt B-25 Mitchell típusú bombázógép csapódott a toronyba, 14 ember halálát okozva ezzel. Tehát nem a 9/11-es terrortámadás volt az első alkalom, amikor repülőgép csapódott felhőkarcolóba.

  1. A gyorsliftek percenként 305 métert tesznek meg felfelé

…és nem érezni egyáltalán a sebességet, sem pedig a magasságot. Nem liftezik az ember gyomra utazás közben.

  1. Egy jó futó 9 perc alatt ér fel a tetejére az 1575 lépcsőn

Évente versenyt rendeznek New Yorkban, hogy ki tud leggyorsabban felfutni a 86. emeletre. Egy jó futónak elég 9 perc erre.

  1. A „Milyen magasra tudod építeni, hogy ne dőljön össze?” kérdés legendája

A toronyházat John Jacob Raskob Wall Street-i pénzügyi szakember építtette. Óriási dolognak számított, hogy a nagy gazdasági világválság idején a kapcsolati tőkéjének köszönhetően előteremtett 41 millió dollárt az építkezésre. A terveket három építész készítette el, az egyikük Bill Lamb volt. Egy szóbeszéd szerint 1928-ban John Jacob Raskob megkérdezte Bill Lambet: „Bill, milyen magasra tudod építeni, hogy ne dőljön össze?”

 

A képek forrása: more-sky.com, Google és egy részük saját fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://tomoranita.blog.hu/api/trackback/id/tr8712289337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2017.02.25. 16:45:54

És 1933-ban leesett róla egy marha nagy majom :)
süti beállítások módosítása