KÖNYVEK I UTAZÁS I INSPIRÁCIÓ

Tomor Anita

Tomor Anita

13 érdekesség a 104 éve született Vivien Leighről

2017. november 05. - Tomor Anita

Ki ne hallott volna Margaret Mitchell Elfújta a szél című nagysikerű, Pulitzer-díjas regényéről, és a róla készült tíz Oscar-díjat nyert filmről Vivien Leigh-el és Clark Gable-lel a főszerepben. Ma száz éve, hogy Vivien Leigh 1913. november 5-én meglátta a napvilágot többek között azért, hogy eljátszhassa nekünk és az utókornak Scarlett O’Hara szerepét ebben a filmtörténelmet írt, 1939-ben bemutatott produkcióban. Hoztam néhány érdekességet nektek arról, hogy ki is volt Vivien Leigh, hogy került Hollywoodba, hogy kapta meg ezt a filmszerepet, volt-e több mint munkakapcsolat közte és a Rhett Butlert alakító színész, Clark Gable között.

 

gone-with-the-wind_clark-gable-vivien-leigh-bw.jpg

 

  1. Vivien Leigh Indiában, Dardzsilingben született. Édesapja angol származású volt, anyja származása máig nem tisztázott, állítása szerint ír származású volt, de sokak szerint inkább valószínű, hogy örmény vagy indiai elődei voltak.

 

vl3.jpg 

  1. A neve eredetileg Vivian Mary Hartley volt. Karrierje kezdetén változtatta át Vivien Leighre. 1931-ben feleségül ment Herbert Leigh Holman nevű tizenhárom évvel idősebb ügyvédhez. Az ügynöke azt javasolta neki, hogy a továbbiakban az April Morn művésznevet használja. Vivien nem hallgatott rá és inkább felvette a Vivien Leigh nevet.

 

  1. Nem csak az Elfújta a szélben (Gone with the Wind) alakított Scarlett O’Hara szerepéért kapott Oscar-díjat, hanem A vágy villamosában (A Streetcar Named Desire) nyújtott alakításáért (Blanche DuBois) is.

 

  1. Rengeteg színházi darabban is játszott. Eljátszotta Shakespeare Kleopátráját, Júliát a Rómeó és Júliából és Lady Macbethet is.

 

vivienl.jpg

 

  1. Az első férjétől, Herbert Leigh Holmantől született egy Suzanne nevű kislánya. Ekkor otthagyta a londoni Királyi Színművészeti Akadémiát, később viszont rádöbbent, hogy nem neki találták ki az anya és a háziasszony szerepet, ezért újra a színészet felé fordult. Elkezdett komolyabban is szerepeket vállalni. Élete nagy szerelme mégsem Herbert Leigh Holman volt, hanem Laurence Olivier, akivel a Fire Over England című közös filmjük forgatása alatt szerettek egymásba. Szeretőket játszottak a filmvásznon.

 

laurenceolivier-vivienleigh.jpg

 

  1. Annak ellenére összeköltöztek Laurence Olivier-rel, hogy sem Holman (Leigh férje), sem pedig Jill Esmond, Olivier felesége nem volt hajlandó elválni.

 

olivier.jpg

 

  1. Végül 1940 februárjában vált el Jill Esmond Laurence Oliviertől, és Holman is elvált Leightől, bár ők egész életükben jóban maradtak. Vivien Leigh kislánya, Suzanne az apjánál maradt. Olivier kisfia, Tarquin pedig az anyjánál. Olivier és Leigh ez év augusztusában házasodtak össze szűk baráti körben. Közel húsz évig voltak házasok. Laurence Oliviert egyébként az Üvöltő szelekből is ismerhetjük, az abban nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Végül a Hamletért kapta meg az Oscar- és a Golden Globe-díjat.

 

vivien-leigh-that-hamilton-woman-1941-10.jpg 

  1. Amikor Vivien Leigh elolvasta Margaret Mitchell Elfújta a szél című könyvét, megkérte az ügynökét, hogy ajánlja be a szerepre. Egy újságírónak úgy nyilatkozott akkor: „Kiosztottam magamnak Scarlett O’Hara szerepét.” Még ezt is hozzátette: „Olivier nem fogja megkapni Rhett Butler szerepét, de én megkapom Scarlettét. Csak várjanak és meglátják.”

 

vl10.jpg

 

  1. Az Elfújta a szél című film forgatása során a színésznő mindig dicsérte Clark Gable vele szemben tanúsított kedvességét és figyelmességét, bár azt mindenki tudta, hogy Vivien Clarkot színészként lustának és kevésbé fogékonynak tartotta. A közös munka során Vivient a férfi állítólagos kellemetlen szájszaga zavarta a legjobban.

 

clarkgable-vivienleigh-elfujta-a-szel_2.jpg

 

  1. A színésznő bipoláris zavarban és mániás depresszióban szenvedett. A hangulatingadozásai és gyakori dühkitörései gyakran megnehezítették vele a közös munkát, többek között ez (is) volt az oka annak, hogy húsz év alatt a házassága Olivier-vel tönkre ment és a férfi végül más mellett kereste a boldogságot.

 

  1. Rengeteg híres Hollywoodi sztárral játszott együtt és volt jóban, többek között Marlon Brando-val, Marilyn Monroe-val.

 mbvl.jpg

 Marlon Brando-val

 

001-vivien-leigh-and-laurence-oliver-theredlist.jpg

Marilyn Monroe-val, Artur Millerrel és Laurence Olivier-vel

 

  1. Tuberkulózisban halt meg 1967-ben. Az akkori élettársa, John Merivale fellépésről ért haza egy este. Akkor már aludt Vivien, fél órával később a hálószoba padlóján talált rá holtan a nőre.

 

  1. Vivien egyszer így fogalmazott Hollywoodról: „Gyűlölöm Hollywoodot. Sose fogom megszokni – úgy utálok itt filmet forgatni.”

 

A képek forrása: Google

A bejegyzés trackback címe:

https://tomoranita.blog.hu/api/trackback/id/tr5113183056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása