KÖNYVEK I UTAZÁS I INSPIRÁCIÓ

Tomor Anita

Tomor Anita

Top 5 lélegzetelállító hely Írországban

2018. február 02. - Tomor Anita

Habár Írország híres a rengeteg kocsmáról és kávéházról, és az összes útikönyv minden egyes helyszín leírásnál megemlíti, hogy az adott környéken is található egy-egy remek bár, azért mielőtt betérnénk megpihenni és a Guinnesst megkóstolni, érdemes szétnézni ebben a csodaszép országban. Télen-nyáron bámulatos vidékeken keresztül utazhatunk, és igen, bizton állíthatom, hogy a Smaragd szigeten télen is ugyanolyan zöld a fű, mint nyáron. Nem érdemes kihagyni a Guinnesst, no meg a remek beszélgetéseket a kocsmákban esténként, mert rettenetesen jó arcok az írek, de mellette azért megéri nyitott szemmel járni és körülnézni a festői szépségű tájakon.

Gondoltam, összeszedem, melyek a leglélegzetelállítóbb helyek Írországban.

 

img_1929.jpg

 

  1. Glendalough

A Wicklow-hegység legfontosabb és a turisták által is egyik legkedveltebb látványossága Glendalough. Ezt a vadregényes tájat elnézve, nehéz elhinni, hogy Dublintól csupán egy órás autóútra vagyunk. Egykor kelták laktak ezen a vidéken és a feljegyzések szerint annak ellenére, hogy a vikingek időről időre kifosztották őket, virágzó gazdaságot tartottak fent. A fákkal, meredek domboldalakkal körülvett gyönyörű völgyben megbúvó tóparti kolostorépület romjai visszarepítik a látogatót az időben. Magát az apátságot egyébként Szent Kevin alapította a 6. században és mintegy hatszáz éven át, egészen 1398-ig, az angol csapatok támadásáig virágoztatták az itt élők. Ma, ami megtekinthető az egykori kelta központból az az őrház (Gatehouse), ez egy kőből épült boltíves kapu, ez volt Gelndalough eredeti bejárata; tovább sétálva a temetőkertbe jutunk, melynek egyik sarkában áll a harminc méter magas kerek torony (Round Tower); lejjebb haladva megcsodálható a Szent Kevin konyhája nevű épület. Ezt a helyet egy néhány kilométer hosszú sétaút köti össze az Upper-Lake-kel. Az úton végig sétálva csordogáló vízesés, hatalmas sziklák, mohákkal benőtt fák ejtik bámulatba az ide látogatókat.

 

img_1852.jpg

 A temetőkert Glendalough-ban

 

img_1851.jpgA kerek torony

 

img_1855.jpg

Szent Kevin konyhája

 

img_1868.jpg

Upper Lake (Felső-tó) Glandalough-nál

 

  1. Powerscourt Waterfall

A Wicklow-hegység szívében található Írország legnagyobb vízesése, a Powerscourt Waterfall. A Dargle folyó 130 m magasból zuhog rá a gránitsziklákra csodálatos látvány nyújtva. A parkolótól egy rövid sétával megközelíthető ez a gyönyörű hely, mely egyáltalán nincs elzárva a látogatóktól, sőt egészen közelről szemügyre lehet venni. A környéken apró falvak, vadregényes tájak, sziklás lejtők, buja zöld erdők húzódnak meg és varázsolják el az ide látogatókat.

 

img_1855_waterfall.jpg

 

  1. Cliffs of Moher

Írország nyugati partvidékének leglátványosabb és leglenyűgözőbb partvidéke, a Cliffs of Moher, azaz a Moher sziklák. Lélegzetelállító látványt nyújt télen, nyáron, hóban, fagyban, ködben és viharos szélben is. Mi télen voltunk itt és extrém szeles időben, de még is így ámulatba ejtett minket. A tengerből kétszáz méter magasan kiemelkedő és 8 km hosszan elnyúló meredek sziklafal elképesztő látvány.

 

img_1905.jpg

Végeláthatatlan hosszú partszakasz

 

img_1906.jpg

A sziklák a hatalmas szélben

 

img_1909.jpg

Az O'Brian's Tower

 

img_1929.jpg

Mindenfelé csak tenger és sziklák

 

  1. Giant’s Causeway

Észak-Írországban a Causeway Coast mentén található a híres Giant’s Causeway, azaz az Óriások átjárója. Ha van hely, mely elképeszti az embert, akkor ez az. A természetellenesen szabályos bazaltoszlopok sokaságának látványa egészen különleges. Nem csoda, hogy számtalan legenda és mese született már itt. Az egyik leghíresebb legenda szerint egy óriás építette ezt a helyet, hogy átjárhasson Skóciába és megvívhasson az ott élő óriásokkal. Mi a gyerekekkel óriás lábnyomokat kerestünk, így egyáltalán nem volt megerőltető nekik végig sétálni a parton. Sőt, kifejezetten jó móka volt. Természetesen, ha valaki nem akar vagy éppen nem tud gyalogolni, a Visitor Centertől busszal utazva is bejárhatja a helyet.

 

img_2113.jpg

Innen indul a Giant's Causeway partszakasza

 

img_2115.jpg

 Meseszép látvány

 

img_2117.jpg

Tényleg olyan, mintha az óriások földjén járnánk

 

img_2131.jpg

Ahogy a tenger ráfut a bazaltoszlopokra 

 

img_2141.jpg

A szabályos bazaltoszlopok

 

img_2128.jpg

Az Óriások átjárója és az Antrim északi partvidéke

 

  1. The Dark Hedges

A világ egyik legszebb fasorának tartják számon ezt a helyet. Nem messze található az Óriások átjárójától és bár ez a hely területileg már Angliához tartozik, aki Észak-Írországot járja végig, annak nem szabad kihagynia. A XVIII. században ültették ezeket a bükkfákat, melyek az évszázadok során szép lassan összenőttek a Bregagh elnevezésű út felett. A csodás látványnak és a hely misztikumának köszönhetően ez egy nagyon közkedvelt fotós helyszín ma már. Nem csoda, hogy a filmeseket is megihlette és több jelenete itt játszódik például a Trónok harca sorozatnak is.

 

img_2145.jpg

The Dark Hedges a valóságban

 

got.jpg

The Dark Hedges a Trónok harcában

 

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebook és az Instagram oldalamon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tomoranita.blog.hu/api/trackback/id/tr8713626912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása