KÖNYVEK I UTAZÁS I INSPIRÁCIÓ

Tomor Anita

Tomor Anita

Ha Angliában jársz, ne hagyd ki Windsort!

2017. március 28. - Tomor Anita

Kevés olyan helyen jártam eddig Európában, ami ennyire megérintett volna, mint Windsor. Bármikor visszamennék oda, nem kellene kétszer mondani, hogy szálljak fel a repülőre. A Windsori kastély a világ legnagyobb és legrégebb óta lakott kastélya, 45.000 km² nagyságú a területe, története pedig egészen Hódító Vilmos koráig nyúlik vissza. A Buckingham Palace és az edinburgh-i Holyroodhouse palota mellett a Windsor Castle is az angol királyi család hivatalos rezidenciája, köztudottan II. Erzsébet királynő is az év számos napját és hétvégéjét tölti itt, egyes nem hivatalos források szerint a királynő ezt a kastélyt nevezi otthonának, a Buckingham palotába csak dolgozni jár be.

 

dsc_0060-1080x675.jpg

Windsor Londonból forgalomtól függően körülbelül 20-25 perc alatt érhető el autóval, vonattal a Paddington és a Waterloo pályaudvarról közelíthető meg egy 30-40 perces utazással, de igénybe lehet venni a Victoria Coach Stationtól induló Green Line buszokat is.

A kastélyt Hódító Vilmos kezdte el építtetni 1070 körül. A munkálatok mintegy 16 évig tartottak. Azóta nem volt olyan királyi család, aki ne építtetett volna hozzá valamit, vagy ne alakított volna a kastély arculatán egy kicsit. Az erődítményt eredetileg azért építtették, hogy London egyik nyugati védőbástyája legyen. A fővároshoz és a királyi vadászterületekhez való közelsége miatt azonban hamar Anglia egyik legkedveltebb királyi rezidenciájává nőtte ki magát. Az évszázadok során a kastélyt használták menedékhelyként a háborúk során, funkcionált börtönként is és nem egyszer magas rangú vendégeknek is nyújtott szálláshelyet.

 

dsc_0054-1080x718.jpg

 

1992-ben a királyi pár 45. évfordulóján tűz ütött ki a kastélyban, melynek következtében közel száz szoba károsodott. Európa legjobb szakembereinek bevonásával körülbelül öt évig tartott a végleges helyreállítás. Olyan jól sikerültek a munkálatok, hogy ma már csak nagyon nehezen észrevehető, melyik szoba eredeti és melyik felújított.

 

dsc_0175-1080x718.jpg

 

A kastélynak és a hozzá tartozó impozáns kertnek csak egy része látogatható, a legszebb területek zárva vannak a látogatók előtt, mivel azok a királyi család számára fenntartott részek, de aki ellátogat ide, így sem fog csalódni, mert gyönyörű látványban lesz része. A kastély idegenvezető nélkül is megtekinthető. A bejáratnál igényelhető több nyelvű audioguide is.

 

Legfontosabb látnivalók:

Királyi apartmanok (State Apartments)

A kastély 39 monarchia lakóhelyéül szolgált a történelem során. Ha az ember nem sajnálja az időt és körbe sétál, végig csodálhatja az egyes apartmanokon hagyott különböző korszakok és királyi családok változó ízlésvilágát. Az itt élő királyok és királynők mind-mind saját ízlésüknek megfelelően rendezték be a termeket, vagy éppen alakították át az apartmanokat. A királyi gyűjtemény legértékesebb festményei körül több is itt van kiállítva. Megtekinthető például Rembrandt és Rubens egy-egy munkája is.

 

Szent György kápolna (St. George’s Chapel)

Anglia egyik legszebb gótikus épülete. A kápolnában több uralkodó sírja megtalálható, itt nyugszik többek között VIII. Henrik és harmadik felesége Jane Seymour is.

 

dsc_0213-1080x718.jpg

 

Őrségváltás

Nem csak a Buckingham palota őrségváltása híres, hanem az itteni is, minden nap 11 órára időzítik.

 

dsc_0275-1080x718.jpg

 

Fontosabb tudnivalók:

Cím: Windsor Castle, Windsor, Berkshire SL4 1NJ

Megközelíthető: Londonból vonattal a Paddington és a Waterloo pályaudvarról, vagy busszal a Victoria Coach Station-től Green Line-nal. Kb. 32 km Londontól.

Nyitva tartás:

Márciustól októberig naponta 9.30-17.30-ig, utolsó belépés: 16.00

Novembertől februárig 9.45-16.15-ig, utolsó belépés: 15.00

 

Belépőjegy árak: felnőtt 20,50 £, 12 £ gyerekeknek (5-17 éves korig), 5 éves kor alatt a belépés ingyenes.

A hivatalos honlap, ahol érdemes tájékozódni, mielőtt elindulsz: http://www.royalcollection.org.uk/default.asp?action=article&ID=34

 

Ha tetszett a bejegyzés, érdekelnek az utazásaim és szívesen olvasnád a regényeimet, kattints a képre, és kövess a Facebookon is!

facebook_timeline6.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tomoranita.blog.hu/api/trackback/id/tr2212379133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása