KÖNYVEK I UTAZÁS I INSPIRÁCIÓ

Tomor Anita

Tomor Anita

15 érdekesség Jackie Kennedyről

2017. január 20. - Tomor Anita

 

Hamarosan jön a Jackie című film Natalie Portman főszereplésével. A szakértők szerint Natalie Portman a filmben nyújtott alakításáért biztosan számíthat majd a harmadik Oscar jelölésére. 2011-ben a Fekete hattyú című filmmel már egyszer elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar díjat, kíváncsi leszek, hogy Jackie Kennedy életének megformálásáért vajon jelölni fogják-e. A mezőny már most nagyon erős, nem lesz könnyű nyerni: Meryl Streep, Amy Adams, Marion Cotillard, Emma Stone mind nagy esélyekkel indulnak.

 

 jackie_kennedy2.jpg

 

Az előzetes alapján elmondható, hogy Natalie Portman kitett magéért, elég meggyőzően alakítja Jackie Kennedyt, viszonylag élethűen sikerült utánoznia a beszédét és a viselkedését.

Ugye szerintetek is?

Bevallom töredelmesen nem sokat tudtam eddig Jackie Kennedyről és amit tudtam, vagy olvastam is róla egykor, az már rég a feledés homályába merült. De ahogy megnéztem a trailert, elkezdett megint érdekelni, ki is volt ő, milyen iskolát végzett, hogy lett az Amerikai Egyesült Államok First ladyje, mi és hogyan is zajlott azon a bizonyos napon 1963-ban, amikor a Kennedy gyilkosság történt. Foglalkoztatni kezdett a híres rózsaszín Chanel kosztüm, amit az autóban ülve hordott, az, hogy miért mászott a lövés után hátra a csomagtartóra a kocsiban. Egyszerűen kíváncsi lettem, milyen élete volt, milyen volt mindezt megélnie és felmerült bennem a kérdés, vajon miért is akar Melania Trump Jackie Kennedyhez hasonlítani az Egyesült Államok következő First ladyjeként.

Összegyűjtöttem 15 érdekességet Jackie Kennedyről, melyek némelyike még engem is meglepett.

  1. Az Amerikai Egyesült Államok 35. elnökének a felesége és ezáltal az Egyesült Államok First ladyje volt 1961 és 1963 között.

 

exhibits_travel_jfk_gallery_2.jpg

  1. Jobban szerette, ha a keresztnevét francia kiejtéssel (Jacqueline) mondják ki.
  1. Sikeres karriert futott be, mint könyvszerkesztő.
  1. A washingtoni George Washington Egyetemen végzett francia irodalom szakon.
  1. Egy közös barátjuk, Charles Bartlett által rendezett vacsorán mutatták be Kennedynek.
  1. Első gyermeke, Arabella Kennedy sajnálatos módon halva született, negyedik gyermeke pedig légzési elégtelenségben halt meg két napos korában.

exhibits_travel_jfk_gallery_1.jpg

 

  1. Második gyermeke, John Fitzgerald Kennedy Jr. a feleségével együtt egy repülőgép-szerencsétlenségben halt meg 1999-ben. A magánrepülőgépet maga John vezette.
  1. A nevéhez fűződik a Fehér ház felújítása, ez volt First ladyként az első nagyobb projektje.

 

nb_116_117.jpg

 

  1. Ott volt John Fitzgerald Kennedy meggyilkolásakor az autóban, mellette halt meg a férje. A merénylet Kennedy ellen 1963. november 22-én történt. Az elnök a feleségével, Jackie-vel Dallasba repült. Kis létszámú motoros kísérettel, nyitott kocsiban haladtak az Elm Street-en, amikor az autóban ülő elnököt és John Conally texasi kormányzót lövések érték. Az elnököt előbb a torkán, majd a fején találták el. A lövéseket követően Jackie vélhetően az ijedtségtől és a sokktól azonnal a kocsi csomagtartójára mászott. Állítólag azt mondogatta: „megölték a férjemet”, „a kezemben van az agya”. Erre a momentumra Jackie később nem emlékezett, a kormányzó felesége, Nellie Connally mesélte el később, hogy hogy látta ő az eseményeket.

 

Kennedy

Az utolsó képek egyike, amely Kennedyről készült

 

  1. Miután a férjét halottnak nyilvánították, Jakie nem volt hajlandó átöltözni, a vért ugyan lemosta az arcáról, de továbbra is a véres rózsaszín kosztümjét viselte, még akkor is, amikor az Air Force One fedélzetén Lyndon B. Johnson alelnök letette az elnöki esküt. 
  1. John Fitzgerald Kennedy elnök özvegye több, mint harminc évvel a férje halála után, hatvannégy éves korában, rákban hunyt el.
  1. Kennedy híres volt a nőügyeiről, számos színésznővel, modellel hírbe hozták, köztük Marilyn Monroe-val. Jackie állítólag tudott is ezekről a kapcsolatokról. A visszaemlékezések szerint Jackie egy alkalommal váratlanul felbukkant a szenátus washingtoni székházában és rajtakapta Kennedyt, akit éppen az egyik irodai alkalmazott részesített orális szexben. Később egy alkalommal Jackie így nyilatkozott az esetről: „Az apám miatt nem volt ismeretlen számomra a hűtlenség, de John nőügyei rettenetesen fájtak”. Mindezek után állítólag egy milliárd dollárért cserébe volt csak hajlandó kitartani csapodár férje mellett és külön pénzt kért a nemi betegségek kockázatáért. Ezt a pénzt az elnök apja ajánlotta fel a menyének, mert attól félt, a válás miatt a fia politikai karrierje derékba törne.
  1. Az elnök nem egyszer elektrosokkos kezelésekre utaltatta be feleségét.
  1. Kennedy halála után 1968-ban hozzáment feleségül Arisztotelész Onászisz görög hajómágnáshoz, akivel a házassága a férfi haláláig, 1975-ig tartott. Nem szerelmi házasságról volt szó, sokkal inkább arról, hogy Jackie anyagi biztonságot keresett. 28 oldalas házassági szerződést kötöttek, mely szerint 125 millió dollár ütötte volna Jackie markát, de amikor a férfi meghalt, Jackie ebből mégsem látott sokat csak „26 milliót”.
  1. Egyesek szerint Jackie azzal torolta meg férje hűtlenkedéseit, hogy ő maga is hűtlen volt.

 

A képek nem saját képek. Az interneten a Google keresőbe Jackie Kennedy nevét beírva találtam rájuk.

A cikk a hivatalos írói weboldalamon, a http://www.tomoranita.hu - n is megtalálható. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tomoranita.blog.hu/api/trackback/id/tr6012140147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2017.01.21. 23:05:14

ha igaz az az egymilliárd dollár, akkor az onassis után járó néhány milliócska aprópénz volt csak neki.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.21. 23:05:17

@Tomor Anita: Azt nem is tudtam róla, hogy szerkeszőként fejezte be. Inkább az volt ismert, hogy házassága előtt fényképett és fotóriporter volt.

Azt se tudtam, hogy Kennedy-t is megmónikázták.

Kennedy azért halt meg, mert rossz volt a háta, fűzőt hordott, és az első - még nem feltétlen halálos - lövés után nem hanyatlott le, a fúző megtartotta, és így kitette a második, már valóban halálos fejlövésnek.

Akkoriban nagyon nem értettem, miért ment feleségül Onassishoz. Illetve azóta se értem. Nem volt egy stílusos dolog.

www.life.hu/trend/20120104-hat-nev-harom-elet-mir-ment-ezzel-jackie-kennedy.html
süti beállítások módosítása