KÖNYVEK I UTAZÁS I INSPIRÁCIÓ

Tomor Anita

Ha kikapcsolódás, akkor Hajdúszoboszló

2018. október 05. - Tomor Anita

Szeptember közepén, miközben az új regényemet, a Sugar Daddy-t írtam, az a megtiszteltetés ért, hogy ellátogathattam Hajdúszoboszlóra, és részt vehetettem egy Bio- és Gasztrotúrán. Bevallom, megfordultam már sok felé Magyarországon, jártam már a világ másik felén Amerikától kezdve, Szingapúron át Kínáig, de valahogy nekem eddig Hajdúszoboszló mindig kimaradt. Nem is értem, hogy hogy és miért, de sajnos így alakult, röviden: itt volt az ideje megnéznem magamnak a várost, a látnivalókat, a programokat és persze, legfőbb ideje volt kipróbálnom Európa legnagyobb gyógyfürdőjét.

 

hajduszoboszlo-furdokomplexum-strand-aquapark-csonakazo-to2000.jpg

Tovább

Utazás a világ másik felére két gyerekkel

Lehet, hogy ez elsőre furcsán, vagyis inkább túl merészen hangzik, de mi a férjemmel elhatároztuk, hogy akárhová is utazunk, mi visszük magunkkal a két gyerkőcünket is. Mivel kicsi koruktól fogva így vannak szoktatva, tudják mivel jár ez, ezért olyannyira könnyedén veszik az utazásokat, hogy néha mi is csak ámolunk és bámulunk. Jártak már velünk New Yorkban, Los Angelesben, Las Vegasban, a Grand Canyonnál, Kambodzsában, Szingapúrban, Balin, Hongkongban és Hawaiin is, és az egyikük mindössze hat, a másikuk kilenc éves. Hogy milyen is két gyerekkel utazgatni a nagyvilágban? Mindjárt elmesélem.

 

img_3709.JPG

Tovább

A Dunántúl egyik gyöngyszeme: Bükfürdő

Bükfürdőről először mindenkinek a híres gyógyvíze és az élményfürdője jut az eszébe, nem is ok nélkül. Európa egyik legismertebb és egyben Magyarország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, illetve lemodernebb szaunavilága található itt és várja egész évben a gyógyulni, pihenni és kikapcsolódni vágyókat. A fürdési lehetőségek mellett azonban rengeteg más programlehetőség és látnivaló is van ebben a vas megyei, festői szépségű kis városban. Két napot töltöttem itt, de én beleszerettem. Hogy miért? Összegzem.

 

1874.jpg

Tovább

7+1 top látnivaló Barcelonában

Barcelonáról először mindenkinek a napfény, a tengerpart, a Sagrada Família, a buli és a szórakozás jut eszébe. A katalánok fővárosa valóban a világ egyik legizgalmasabb és legsokszínűbb helye. Nincs olyan ember, aki ne találná meg benne a szépet, az izgalmat és a kedvérevalót. Sokan a világon álmodoznak arról, hogy egyszer eljussanak ide. A város történelme régmúlt időkig nyúlik vissza, a Földközi-tenger egyik legforgalmasabb kikötővárosaként mindig is nagy szerepet töltött be Európa életében. Rengeteg látnivaló, műemlék, templom, park található itt, és teszi feledhetetlenné az itt tartózkodást. Összeszedtem nektek, hogy két nap, mire elég Barcelonában, avagy számomra mi volt a TOP 7+1 látnivaló a városban.

 

barcelona.jpg

 

Tovább

Top 5 lélegzetelállító hely Írországban

Habár Írország híres a rengeteg kocsmáról és kávéházról, és az összes útikönyv minden egyes helyszín leírásnál megemlíti, hogy az adott környéken is található egy-egy remek bár, azért mielőtt betérnénk megpihenni és a Guinnesst megkóstolni, érdemes szétnézni ebben a csodaszép országban. Télen-nyáron bámulatos vidékeken keresztül utazhatunk, és igen, bizton állíthatom, hogy a Smaragd szigeten télen is ugyanolyan zöld a fű, mint nyáron. Nem érdemes kihagyni a Guinnesst, no meg a remek beszélgetéseket a kocsmákban esténként, mert rettenetesen jó arcok az írek, de mellette azért megéri nyitott szemmel járni és körülnézni a festői szépségű tájakon.

Gondoltam, összeszedem, melyek a leglélegzetelállítóbb helyek Írországban.

 

img_1929.jpg

Tovább

13 érdekesség a 104 éve született Vivien Leighről

Ki ne hallott volna Margaret Mitchell Elfújta a szél című nagysikerű, Pulitzer-díjas regényéről, és a róla készült tíz Oscar-díjat nyert filmről Vivien Leigh-el és Clark Gable-lel a főszerepben. Ma száz éve, hogy Vivien Leigh 1913. november 5-én meglátta a napvilágot többek között azért, hogy eljátszhassa nekünk és az utókornak Scarlett O’Hara szerepét ebben a filmtörténelmet írt, 1939-ben bemutatott produkcióban. Hoztam néhány érdekességet nektek arról, hogy ki is volt Vivien Leigh, hogy került Hollywoodba, hogy kapta meg ezt a filmszerepet, volt-e több mint munkakapcsolat közte és a Rhett Butlert alakító színész, Clark Gable között.

 

gone-with-the-wind_clark-gable-vivien-leigh-bw.jpg

Tovább

13 dolog, amit érdemes tudni Julia Robertsről

Ki ne hallott volna már Júlia Robertsről. A nagy sikerű, amerikai színésznőről, aki a kilencvenes években az egyik legnagyobb női sztár volt Hollywoodban. Rengeteg filmben szerepelt a Micsoda nő!-től kezdve az Acélmagnóliákon át az Oltári nőig. Ő volt az első nő, aki húsz millió dollárt kapott egy filmszerepéért akkor, amikor még Hollywoodban csakis férfi színészek dicsekedhettek ekkora gázsival. Kevesen tudják róla, hogy jó barátja George Clooney, ennek ellenére az egyetlen hollywoodi szupersztár, aki meghívót kapott a második esküvőjére az nem más, mint Bruce Willis volt. Az ötvenedik születésnapját ünneplő színésznő gyerekkora egyébként nem volt mindig felhőtlen, a testvérei előbb kezdtek el színészkedni, mint ő, Julia azonban még náluk is jóval sikeresebb lett, és ez azért okozott néhány konfliktust köztük. Tizenhárom érdekességet hoztam Julia Robertsről, a színésznőről, aki ma már csak évente egy-két szerepet vállal azt is csupán a rajongók kedvéért, mert a reflektorfénytől távol tartva magát csakis a családjának él.

 

title-julia-roberts.jpg

 

Tovább

5+ 1 látnivaló Los Angelesben, a Hollywood Boulevardon

A világ egyik leghíresebb utcája a Hollywood Boulevard. Los Angeles központjában található, és sokak számára elhanyagolt külseje ellenére még ma is a hollywoodi álmot jelképezi. Lelkesen vágtunk neki a napnak, de be kell vallanom, egy kicsit csalódás volt látni, mennyire hagyják lepusztulni ezt a turisták által közkedvelt részt. Bár az utcát hetente hatszor takarítják, mégsem tűnik tisztának. A patinás üzletek helyett helyi szuvenírshopok működnek. Ez nem egy sétálóutca, hanem egy olyan utca, ahol autóforgalom is van. Kábé olyan, mint nálunk, Budapesten a Körút. Üzletek, shopok, színházak, sétálgató turisták mindkét oldalon, míg középen zajlik az autóforgalom. Hatalmas a tömeg a járdákon. A turisták szorgalmasan szelfieznek a sztárok csillagjaival vagy éppen sorban állnak, hogy bejussanak a Madame Tussaudsba, vagy a Dolby Theatre-be. Mindezt leszámítva szemfüles turistaként még simán fel lehet fedezni a rég elveszett báját. Egyszer mindenképpen megéri ide ellátogatni. Ha Los Angelesben jártok, ne hagyjátok ki!

 

depositphotos_23236778_original_2200.jpg

Tovább

Brutál jó hangjuk van a Trónok harca szereplőinek

Egy korábbi bejegyzésemben már írtam arról, hogy a nagysikerű Trónok harca HBO sorozat szereplőit, milyen híres filmekben láthattuk már eddig. Meséltem arról, hogy a Catelyn Starkot megformáló Michelle Fairley szerepelt a Harry Potterben, ő játszotta Hermione mugli származású anyukáját. Láthattuk Robb Starkot, azaz Richard Maddent a Disney Hamupipőke című új filmes feldolgozásában hercegként 2015-ben. Daenerys Targaryen, vagyis Emilia Clarke alakította a fiatal Sarah Connort a Terminator: Genisysben és még sorolhatnám hány szuperprodukcióban szerepelt a többi sztár is. Akit egyébként érdekel a korábbi cikkem, itt megtalálja. Most azonban egy egészen más arcukat szeretném megmutatni. De a szavak helyett beszéljen inkább a hangjuk. Le fog esni az állatok!

 

kit-harington-emilia-clarke-750x522-1455042032.jpg

 

Tovább

13 érdekes kérdés a repülésről egy légiutaskísérőhöz

Be kell vallanom, sohasem szerettem repülni igazán, azt az érzést viszont kifejezetten szeretem, amikor a repülő leszáll és egy új világba csöppenek. Legutóbbi utazásom során több kérdés is felmerült bennem a repüléssel kapcsolatban. Hazaérve fel is kerestem egy nagyon kedves légiutaskísérő ismerősömet, A. Bernie-t, aki egy vezető európai fapados légitársaságnál dolgozik, és feltettem neki a kérdéseimet.

 

depositphotos_55753469_original_2200.jpg 

Tovább