KÖNYVEK I UTAZÁS I INSPIRÁCIÓ

Tomor Anita

Tomor Anita

9 érdekesség, amit nem tudtunk a Valentin-napról

2017. február 14. - Tomor Anita

Február 14-én minden évben felbolydul egy kicsit a világ. Ezen a napon ünnepeljük a Valentin-napot, azaz a szerelmesek napját. Ilyenkor jelenősen megnő az édesség- és virágboltok forgalma, mert a párok világszerte virággal és csokoládéval ajándékozzák meg egymást. Ahány ország, annyiféle szokás. Japánban például a nők ajándékozzák meg a férfiakat ezen a napon. Olaszországban a párok lakatot erősítenek rácsokhoz az örök szerelem reményében. De honnan ered ez a jeles nap? Mióta ünnepeljük? Kinek köszönhetjük a létezését?

 

kep2_atm.jpg

 

  1. Az ókorból eredő ünnepet, azaz a Valentin-napot a keresztények február 14-én ünneplik, ami pontosan egy nappal a Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtt van. Lupercus isten a nyájak és a termés védelmezője akkoriban nagy tiszteletnek örvendett Rómában. Sokan úgy tartják, a rómaiak az ünnepet nem csak Lupercus, hanem Faunus isten és a legenda szerint Rómát alapító testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére is tartották. A Lupercalia pásztorünnepen az emberek énekelve, táncolva imádkoztak és könyörögtek Lupercushoz, hogy védje meg őket és a nyájaikat valamint, hogy tartsa meg a termékenységüket. Akkoriban a fiatal férfiak és nők szigorúan el voltak választva egymástól, de a fesztivál előestéjén, február 14-én a lányok nevét papírosra írták és egy tálba tették. Minden fiú húzott egy nevet, aki így a párja lett az ünnepségeken, és bizony sokszor előfordult, hogy egymásba is szerettek.

 

  1. Egy másik közismert legenda szerint a Valentin-nap eredete szintén egészen az ókori Róma történelméig nyúlik vissza. II. Claudius császár nem akarta, hogy háború idején a rómaiak házasodjanak, ezért megtiltotta a férfiaknak, hogy megnősüljenek és érvénytelenítette a házasságokat a birodalmában. Azt gondolta, ha a katonáinak nincs családja, akkor sokkal nagyobb kedvvel vonulnak majd hadba és sokkal elszántabban harcolnak majd a csatákban. Ebben az időben élt Szent Valentin (Bálint) püspök is, aki a legenda szerint szembe szállt a császár rendelkezésével és titokban összeadta a hozzá érkező párokat. A történet szerint Valentint börtönbe zárták, majd ki is végezték, de mielőtt meghalt volna, a börtönben beleszeretett az egyik börtönőr vak lányába, akit csupán a hite erejével meggyógyított. A kivégzése előtti estén átadott neki egy levelet, melyen ez állt: A Te Valentinodtól! (A Te Bálintodtól!) Innen ered a Valentin-lap küldés hagyománya. Szent Valentin (Bálint) azóta a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentjévé vált.

 

  1. Minden országban másképp ünneplik ezt a napot. Magyarországon inkább az angolszáz hagyományok dominálnak. A párok együtt csinálnak programot, együtt töltik az estét, és ajándékokkal lepik meg egymást.

 

kep3_atm.jpg

 

  1. Japánban a nők ajándékozzák meg a férfiakat február 14-én. Csokoládét adnak a férjeiknek, a főnöküknek, a barátaiknak és a család férfi tagjainak. Egy hónappal később, március 14-én, az ún. Fehér napon (White Day) pedig a férfiak viszonozzák a kedvességet, ők ajándékozzák meg a nőket.

 

  1. Olaszországban Valentin-napon a szerelmes párok hidakon, folyóknál vagy tavaknál találkoznak. Fognak egy lakatot, ráírják a nevüket vagy a nevük monogramját, és odazárják egy rácshoz. Ezután a pár mindkét tagja egy-egy kulcsot dob a vízbe és kíván valamit. Ezt a kívánságot nem árulhatják el senkinek, de sejthető, hogy valamennyien azt kívánják, hogy a szerelmük örökké tartson.

 

valentinnap.jpg

 

  1. Finnországban a Valentin-napot a barátság napjaként ünneplik. Képeslapokat küldenek egymásnak és ajándékokkal lepik meg a másikat.

 

  1. Egyes feltételezések szerint Európában az amerikai katonák terjesztették el a Valentin-napi szokásokat a második világháború idején. 1950-ben, Nürnbergben volt az első Valentin-napi bál. Ekkor vezették be hivatalosan is a Valentin-napot, de igazán közismertté és népszerűvé csak később a virágtermesztők és az édességipar reklámjainak köszönhetően vált.

 

kep5_atm.jpg

 

  1. Magyarországon a népi hagyomány szerint, ha Bálint napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés az évben.

 

  1. Egyes kimutatások szerint napjainkban a nők 85%-a kap ajándékot Valentin-napon, 220.000 a száma a Valentin-napon történt eljegyzéseknek évente és csak az Egyesült Államokban 189 millió szál rózsa fogy a virágboltokban ezen a napon.

 

kep4_atm.jpg

 

A képek forrása: depositphotos.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tomoranita.blog.hu/api/trackback/id/tr6512256370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása